Beta

Venla Rossi

Keskustelija. Muuttuuko vihapuhe pian vihateoiksi? Elina Hirvosen uusi dokumentti tutkii, mitä kärjistynyt aika tekee ihmisille.

 

Tullaanko Suomessa näkemään lisää poliittista väkivaltaa? Elina Hirvonen tutkii tulevassa dokumentissaan vihaa, joka kohdistuu maahanmuuttajiin, puolueisiin, mediaan ja eliittiin. Hirvonen tunnetaan myös suuria aiheita käsittelevistä romaaneistaan. Oikeasti hän ei haluaisi kirjoittaa muusta kun seksistä.

Tulevan dokumenttisi nimi on Kiehumispiste. Mihin se viittaa?

Lisää »

Ei asiantuntijaa voi neuvoa

Avaaja. Suomen parhaaksi valitussa firmassa työntekijän mielipide on yhtä tärkeä kuin pomon.

 

Melkein kaikki yritykset ovat nykyään asiantuntijayrityksiä, sanoo Tuomas Routto, Reaktor-ohjelmistoyrityksen operatiivinen johtaja.

”Eikä asiantuntijoita voi neuvoa heidän työssään. Heille voi ainoastaan antaa mahdollisimman paljon työkaluja, vapautta ja vastuuta”, hän jatkaa.

Lisää »

Moraalitonta! Väärin! Näistä on suomalainen kirjallisuuskohu tehty

1 LUOKKA

Kirjallisuus on keskiluokkaistunut. Kukaan ei kuvaa työväenluokkaa ja sen kärsimystä.

 

KLASSIKKO

1975 Pirkko Saision esikoisteos Elämänmeno haluttiin ilmestyessään julistaa työväenkirjallisuudeksi tekijän vastustuksesta huolimatta, sillä ”oikeista työväenkirjailijoista” alkaa olla pulaa.

2010

Perustettiin Työväenkirjallisuuden päivä, sillä ”työväenkirjallisuus on ilmiönä miltei unohtunut”.

2016

Lisää »

Kekseliäisyys auttaa silloin, kun rahaa on vähän.

Luomo. Postres. G. W. Sundmans. Ja tietenkin ainoa kahden Michelin-tähden ravintolamme, Chez Dominique. Taloudellisesti vaikeat ajat ovat rokottaneet Suomen fine dining -kenttää reippaasti. Fiineimmät paikat ovat joutuneet lopettamaan tai siirtymään esimerkiksi tilausravintoloiksi. Välillä korkeimman keittotaidon on pelätty kuolevan maastamme jopa kokonaan.

Lisää »

Kaupassa on kahta soijarouhetta, joista sen enempää ajattelematta nappaan aina mukaan tummemman vaihtoehdon. Enkä ole ainut: se on Suomessa huomattavasti vaaleaa suositumpaa. Miksi? Koska tumma väri paitsi saa rouheen näyttämään enemmän jauhelihalta myös yhdistyy mielikuvissamme terveellisyyteen. Siihen, että ruoka olisi ahdettu täyteen proteiinia, vitamiineja, flavonoideja, ruisleipää ja 
ties mitä.

Lisää »

Vaikea  yhtälö. Kirjailija Iida Rauman romaaneissa on paljon seksiä. Se on tapa kertoa vallankäytöstä. 
 

Pahinta oli odottaminen. Oli kulunut päiviä, viikkoja ja kuukausia. Romaani oli ilmestynyt syyskuussa. Marraskuussa kirjailija Iida Rauma vitsaili jo hyppäävänsä Sanomatalon katolta, jos hänen uudesta Seksistä ja matematiikasta -kirjastaan ei ilmesty arviota ennen joulua. Rauma oli tehnyt sitä varten valtavasti taustatyötä ja kirjoittanut yli neljä vuotta.

Lisää »

Keskustelija. Muusikko Nicole Willis toivoo Suomen muuttuvan avoimemmaksi paikaksi.

Soul-matriarkka Nicole Willis julkaisi lokakuun alussa kolmannen albuminsa The Soul Investigators -yhtyeen kanssa. Happiness in Every Style -levy on ehditty julistaa soul- ja funk-tapaukseksi. Willisin mukaan levy syntyi helpommin kuin aiemmat albumit – ja hyvä niin, koska häntä ei kiinnosta enää tilittää elämästään.

 

Miten haluaisit musiikkisi vaikuttavan ihmisiin?

Lisää »

Kirjailija Katja Kettu on roolipelaaja, jolle hyvä tarina on totuutta tärkeämpi.
 

Jugendtalon kolmannen kerroksen postilaatikoissa ei lue tuttua nimeä, mutta oven avaa kirjailija Katja Kettu, ilman housuja. Kello on kaksi iltapäivällä, mutta Kettu on vasta herännyt. Hän pahoittelee olemustaan ja vetää housut jalkaansa. Syy myöhäiseen heräämiseen ei ole baari-ilta vaan se, että kirjailija tekee taidetta kolmessa vuorossa. Uuden romaanin deadline on alle viikon päästä.

Lisää »

Sivut