Beta

Valtteri Väkevä

Vuosi 2016 on ollut ruokakulttuurin kannalta toivon vuosi. Maailmaa on parannettu paitsi syömällä enemmän kasviksia myös kokkaamalla hävikkiruokaa.

Kaupat heittävät Suomessa vuosittain pois miljoonia kiloja syömäkelpoista ruokaa, josta vain pieni osa menee hyväntekeväisyyteen.

Kesällä Helsinkiin avattiin Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola Loop, jonka raaka-aineet ovat peräisin isoista marketeista, tukkuliikkeistä ja ekokaupoista.

Lisää »

Keväällä avautuneen ravintola Finnjävelin yhdestä annoksesta tuli hetkeksi puheenaihe. Julkkiskokit Tommi Tuominen ja Henri Alén laittoivat karjalanpiirakan uusiksi. Lautaselle kasattu keko sisälsi kaikki munavoilla päällystetyn karjalanpiirakan ainesosat mutta ei muistuttanut millään tavalla perinteistä rypytettyä piirakkaa. Juomaksi tarjottiin vielä sakea, joka vei ajatukset Japaniin.

Annos kuvasi hyvin Finnjävelin filosofiaa: siellä tehdään modernisoituja versioita suomalaisista perinneruoista, kuten rössypotuista ja pappilan hätävarasta.

Lisää »

Takana ovat ne ajat, jolloin veganismi oli puolipoliittinen aate, joka tarkoitti askeettista kärsimystä ja jatkuvaa kieltäytymistä elämän pienistä iloista. Nyt kasvisruoka voi olla sekä hyvää että epäterveellistä.

Elämäniloisen veganismin puolestapuhujat tunnetaan Suomessa sipsikaljavegaaneina (eli sipsareina), samannimisen Facebook-ryhmän mukaan. Siellä ihastellaan energiapitoisia mättöruokia kuten purilaisia, hodareita, pizzoja ja vihiksiä eli kasvislihiksiä.

Lisää »

Suomalaiset kulinaristit ovat seuranneet ylpeys rinnassaan Kalle Freesen edesottamuksia maailmalla. San Franciscoon muuttaneesta nuoren polven baristasta ovat kirjoittaneet tänä vuonna muun muassa New York Timesin Style Magazine, CNBC.com ja Food & Wine -lehti.

Syynä tähän on Freesen kehittämä Sudden Coffee, joka on maailman ensimmäinen artesaanipikakahvi. Yleensä murukahvit ovat huonolaatuista bulkkitavaraa, mutta Freese käyttää vain valikoituja laatupapuja, jotka jauhetaan pienissä erissä.

Lisää »

Toukokuussa se iski Suomeen: nyhtökaurahulluus! Gold & Green -yhtiön valmistamaa lihankorviketta oli odotettu kärsimättömästi, ja sadan laatikon koe-erä meni Helsingin Stockmannilla kaupaksi 11 minuutissa.

Pian muualtakin maasta raportoitiin nyhtisbuumin leviämisestä. Tampereella ihmiset jonottivat Prisman pihassa jo kahdeksalta aamulla, ja Joensuussa kauppojen hyllyt tyhjenivät muutamissa tunneissa.

Nyhtökaurahavainnoista kerrottiin kuiskaillen kuin hyvistä sieniapajista, ja tuotteen metsästäjät perustivat Facebookiin Nyhtökauratutka-ryhmän.

Lisää »

Harha teillä / Suomessa on 25 viinitilaa, mutta ei viinirypäleitä. 
Siitä huolimatta Image 
lähti viinimatkalle 
marjaviinien maahan. 

 

Tämän pitäisi olla kotimaisen viiniteollisuuden pääkallonpaikka. Harjakattoinen rakennus näyttää kuitenkin enemmän navetalta, ja sen sisätilat huoltoaseman kahvilan ja puutarhamyymälän yhdistelmältä. Tarjolla on keraamisia sammakoita ja päivän ainoa lounasvaihtoehto: hernekeittoa.

Haluamme keittoa.

Lisää »

Tarinan mukaan suurenrakastajana tunnettu Giacomo Casanova (1725–1798) söi joka aamu 50 osteria. Jotkut uskovat, että tästä sai alkunsa myös kyseisten nilviäisten maine rakkauden ruokana.

Uskomus elää yhä sitkeästi: kun syöt ostereita, seksielämäsi paranee. Google-haku ”oysters” ja ”sex” antaa yli miljoona tulosta.

Muillakin raaka-aineilla väitetään olevan vastaavia vaikutuksia. Niistä käytetään yleisnimitystä afrodisiakit, rakkauden jumalatar Afroditen mukaan.

Lisää »

Graffitin suomenmestari 2015 valittiin syyskuun alussa. Hän on nelikymppinen graffitiveteraani, joka käyttää taiteilijanimeä ”Trama”. Viiden kärkeen mahtuivat myös nelikymppiset Jani Tolin sekä nimimerkki ”Loop”. Nuoriso-osastoa edustivat 36-vuotias ”Mion” ja hieman yli kolmekymppinen ”Charles Liquor”.

Mitä on tapahtunut? Graffitimaalarien pitäisi olla teinejä, jotka sotkevat seiniä yön pimeydessä, mutta kulttuuria dominoivatkin keski-ikäiset ukot. 

Lisää »

Lihattomuus löi läpi. Kasvissyönti on ottanut viimeisen askeleen ituhippien protestiliikkeestä kohti katu-uskottavaa ruokavaliota. Yksi syy tähän on brittiläinen Yotam Ottolenghi, joka on Euroopan seuratuimpia kokkeja. ”Kasviskokkausten kunkuksi” ja ”ruokatoteemiksi” kutsutun Ottolenghin tekemisiä seurataan tarkkaan myös Suomessa.

Kasvisruokagenren kotimaisia valopilkkuja on alkuvuonna ilmestynyt Riikka Sukulan ja Alex Niemisen tyylikäs keittokirja Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä. Inspiroiva opus ammentaa trendikkäästä Välimeren alueen ruokakulttuurista.

Lisää »

Sivut