Beta

Samuli Knuuti

Samuli Knuuti on kustannustoimittaja ja toimittaja, jonka kolumnit määrittävät musiikin paikan maailmassa.

Tuomas Nyholm on dekkareita kirjoittava jääkiekkotoimittaja. Siitä huolimatta hän sanoo keskittyneensä elämässään herkkiin asioihin.

 

Siitä on kohta jo kymmenen vuotta, kun maailma oppi sanomaan ”kovaksi keitetty” ruotsiksi. Stieg Larssonin Millennium-sarja käynnisti ilmastonmuutoksen. Lukijakunta, joka oli jo louhinut tyhjäksi illuusiottomaksi piestyt jenkkidekkarit ja kotoiset brittipoliisikirjat, käänsivät katseensa kohti ennen puhtoisina pidettyjä pohjoismaita.

Lisää »

Oo se kuka oot | Aitoutta tavoitellut Lady Gaga hukkasi aitoutensa, kirjoittaa Samuli Knuuti.

Stefani Germanottan jos kenen luulisi tietävän, että latinan kielessä sana persoona tarkoitti alun perin naamiota. Neljällä ensimmäisellä albumillaan Stefani kun loi taiteilijanimensä Lady Gaga turvin itsestään eräänlaisen kyber-Madonnan tai tanssipopin Marilyn Mansonin. Gagan supertaiteelliset asut ja seksuaalisuutta ja kubismia yhdistelevä imago liikkuivat groteskin rajamailla, kun taas musiikki oli kiillotetuinta 00-lukulaista teknopoppia.

Lisää »

Elämme tähtien täyttämässä maailmassa. Harvaan alkavat käydä asiat, joita ei 
voi arvottaa selkeällä asteikolla. Viisi tähteä: erinomainen lounas. Neljä tähteä: hyvä 
biisi soittolistalla. Kolme tähteä: vähän tärähtänyt selfie. Kaksi tähteä: laadultaan välttävä T-paita. Yksi tähti: surkea hostelli Berliinissä.

Lisää »

Samuli Knuuti listaa tabut suomalaisesta kirjallisuuskeskustelusta.

 

Juuri kukaan ei jaksa lukea Volter Kilven Alastalon salissa.

Kilven klassikko on kuin se Sex Pistolsin Manchesterin-keikka vuonna 1976, jolla sittemmin puolet Englannista on valehdellut olleensa. Harva on Kilven romaania läpi kahlannut. Minusta sen lukeminen kyllä kannattaa, mutta toisaalta rakastan myös 5 000 palan palapelien kokoamista.

 

Suomessa julkaistaan liikaa kirjoja.

Lisää »

Vaaleaa, vaan ei haaleaa

Kolumni | Frank Ocean osoittaa, että joskus hypen pauhun takana on oikea meri, kirjoittaa Samuli Knuuti.

Tiesittekö, että englannin kielessä blond/blonde on yksi ainoista adjektiiveista, jonka kirjoitusasu riippuu kohteen sukupuolesta; siitä, tarkoitetaanko vaaleaa miestä vai naista?

Lisää »

Vielä kerran, tunteella

Kolumni | Samuli Knuuti toivoo, että Kentin tyylikäs lopetus on myös lopullinen.

Loput ovat aina vaikeita, sekä elämässä että taiteessa. Monen yhtyeen tarina alkaa komeasti, mutta Hollywood-loppuja on harvoin: yleensä bändit hajoavat riitaisasti, kuihtuvat pois, unohdetaan kaikessa hiljaisuudessa.

Lisää »

Lujasti ilkeä

Ilkeys ansaitsee kunnianpalautuksen. Se on paras ase taistelussa aikamme haitallisinta filosofiaa, positiivista ajattelua, vastaan.

 

Mistä tunnistaa huonon humoristin? Haastattelulausunnosta, jossa hän painottaa, ettei halua loukata huumorillaan ketään. Sellaiset humoristit kykenevät vain maalaiskomedioihin, iltamasketseihin ja paikallislehden pakinoihin.

Lisää »

Ravintolakriitikko Anna Paljakka on salainen agentti, joka selvittää lukijoilleen, missä kannattaa syödä. 
Hänen 20-vuotisen uransa aikana ravintolaruoasta on tullut hyvää mutta kokeista rokkikukkoja.

 

Fiskars, seitsemänsadan asukkaan ruukkikylä läntisellä Uudellamaalla, on alkukeväästä kuin omaan uneensa unohtunut ulkoilmamuseo. Ruukin halkaisevan joen kyljessä availee aamutuimaan oviaan kahvilaksi ja kyläkapakaksi muutettu entinen pesutupa, Laundry. Iltaisin siellä kokoontuu kylän ompeluseura tai laulukuoro.

Lisää »

Kolumni | Onko M83 pettänyt 
kuulijansa vai ei, kysyy Samuli Knuuti.

On jotenkin lohdullinen ajatus, että ranskalainen pettää. Sillä ehkä camembertilla täytettyä patonkia lukuun ottamatta mikään ei tunnu niin ranskalaiselta kuin aviorikos.

Ei siis ihme, että uudella levyllään myös M83 tuntuu olevan uskoton kuulijoilleen.

Lisää »

Sivut