Beta

Samuli Knuuti

Samuli Knuuti on kustannustoimittaja ja toimittaja, jonka kolumnit määrittävät musiikin paikan maailmassa.

Raamattu ei paljasta Kainin ja Abelin sukunimeä, mutta viime aikojen valossa se olisi hyvin voinut olla Gallagher.

Liam ja Noel ovat todellakin parivaljakko, joka on vienyt veljesvihan pörssiin. Oasisissa heidän työnjakonsa oli selvä: isoveli Noel oli se, joka kirjoitti laulut, ja pikkuveli Liam ei niinkään laulanut niitä kuin mulkoili niitä niin vihaisesti että ne lauloivat itsensä. Kuten me kaikki tiedämme, vähän aikaa Oasis toimi hienosti, mutta kun brittipop ja lad-kulttuuri sammuivat, bändin pyörät pyörivät tyhjää vielä vuosikymmenen sen jälkeen.

Lisää »

Tuomas Nyholm on dekkareita kirjoittava jääkiekkotoimittaja. Siitä huolimatta hän sanoo keskittyneensä elämässään herkkiin asioihin.

 

Siitä on kohta jo kymmenen vuotta, kun maailma oppi sanomaan ”kovaksi keitetty” ruotsiksi. Stieg Larssonin Millennium-sarja käynnisti ilmastonmuutoksen. Lukijakunta, joka oli jo louhinut tyhjäksi illuusiottomaksi piestyt jenkkidekkarit ja kotoiset brittipoliisikirjat, käänsivät katseensa kohti ennen puhtoisina pidettyjä pohjoismaita.

Lisää »

Oo se kuka oot | Aitoutta tavoitellut Lady Gaga hukkasi aitoutensa, kirjoittaa Samuli Knuuti.

Stefani Germanottan jos kenen luulisi tietävän, että latinan kielessä sana persoona tarkoitti alun perin naamiota. Neljällä ensimmäisellä albumillaan Stefani kun loi taiteilijanimensä Lady Gaga turvin itsestään eräänlaisen kyber-Madonnan tai tanssipopin Marilyn Mansonin. Gagan supertaiteelliset asut ja seksuaalisuutta ja kubismia yhdistelevä imago liikkuivat groteskin rajamailla, kun taas musiikki oli kiillotetuinta 00-lukulaista teknopoppia.

Lisää »

Elämme tähtien täyttämässä maailmassa. Harvaan alkavat käydä asiat, joita ei 
voi arvottaa selkeällä asteikolla. Viisi tähteä: erinomainen lounas. Neljä tähteä: hyvä 
biisi soittolistalla. Kolme tähteä: vähän tärähtänyt selfie. Kaksi tähteä: laadultaan välttävä T-paita. Yksi tähti: surkea hostelli Berliinissä.

Lisää »

Samuli Knuuti listaa tabut suomalaisesta kirjallisuuskeskustelusta.

 

Juuri kukaan ei jaksa lukea Volter Kilven Alastalon salissa.

Kilven klassikko on kuin se Sex Pistolsin Manchesterin-keikka vuonna 1976, jolla sittemmin puolet Englannista on valehdellut olleensa. Harva on Kilven romaania läpi kahlannut. Minusta sen lukeminen kyllä kannattaa, mutta toisaalta rakastan myös 5 000 palan palapelien kokoamista.

 

Suomessa julkaistaan liikaa kirjoja.

Lisää »

Vaaleaa, vaan ei haaleaa

Kolumni | Frank Ocean osoittaa, että joskus hypen pauhun takana on oikea meri, kirjoittaa Samuli Knuuti.

Tiesittekö, että englannin kielessä blond/blonde on yksi ainoista adjektiiveista, jonka kirjoitusasu riippuu kohteen sukupuolesta; siitä, tarkoitetaanko vaaleaa miestä vai naista?

Lisää »

Vielä kerran, tunteella

Kolumni | Samuli Knuuti toivoo, että Kentin tyylikäs lopetus on myös lopullinen.

Loput ovat aina vaikeita, sekä elämässä että taiteessa. Monen yhtyeen tarina alkaa komeasti, mutta Hollywood-loppuja on harvoin: yleensä bändit hajoavat riitaisasti, kuihtuvat pois, unohdetaan kaikessa hiljaisuudessa.

Lisää »

Sivut