Beta

Ruoka

Ruoja, juomat ja hyvä elämä. Lue ravintoloista, resepteistä ja ruokailmiöistä.

Lihan loppu. Pelastaako kantasoluista tuotettu keinoliha maailman?

 

Alle 20-vuotiaana paasasin usein ihmisille, miksi heidän ei pitäisi syödä lihaa. Viime vuosinakin olen kirjoittanut useita lehtijuttuja, joissa kerron kasvissyönnistäni. Sehän on nykyään yhä helpompaa, kun erilaisten kasviproteiinien tarjonta lisääntyy ja vaihtoehtoja on vaikka muille jakaa. Ai kaipaanko lihaa? En todellakaan, ajatuskin ällöttää.

Olisipa se totta.

Lisää »

Vuosi 2016 on ollut ruokakulttuurin kannalta toivon vuosi. Maailmaa on parannettu paitsi syömällä enemmän kasviksia myös kokkaamalla hävikkiruokaa.

Kaupat heittävät Suomessa vuosittain pois miljoonia kiloja syömäkelpoista ruokaa, josta vain pieni osa menee hyväntekeväisyyteen.

Kesällä Helsinkiin avattiin Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola Loop, jonka raaka-aineet ovat peräisin isoista marketeista, tukkuliikkeistä ja ekokaupoista.

Lisää »

Keväällä avautuneen ravintola Finnjävelin yhdestä annoksesta tuli hetkeksi puheenaihe. Julkkiskokit Tommi Tuominen ja Henri Alén laittoivat karjalanpiirakan uusiksi. Lautaselle kasattu keko sisälsi kaikki munavoilla päällystetyn karjalanpiirakan ainesosat mutta ei muistuttanut millään tavalla perinteistä rypytettyä piirakkaa. Juomaksi tarjottiin vielä sakea, joka vei ajatukset Japaniin.

Annos kuvasi hyvin Finnjävelin filosofiaa: siellä tehdään modernisoituja versioita suomalaisista perinneruoista, kuten rössypotuista ja pappilan hätävarasta.

Lisää »

Suomalaiset kulinaristit ovat seuranneet ylpeys rinnassaan Kalle Freesen edesottamuksia maailmalla. San Franciscoon muuttaneesta nuoren polven baristasta ovat kirjoittaneet tänä vuonna muun muassa New York Timesin Style Magazine, CNBC.com ja Food & Wine -lehti.

Syynä tähän on Freesen kehittämä Sudden Coffee, joka on maailman ensimmäinen artesaanipikakahvi. Yleensä murukahvit ovat huonolaatuista bulkkitavaraa, mutta Freese käyttää vain valikoituja laatupapuja, jotka jauhetaan pienissä erissä.

Lisää »

Sivut