Beta

Ruoka

Ruoja, juomat ja hyvä elämä. Lue ravintoloista, resepteistä ja ruokailmiöistä.

Vuosi 2016 on ollut ruokakulttuurin kannalta toivon vuosi. Maailmaa on parannettu paitsi syömällä enemmän kasviksia myös kokkaamalla hävikkiruokaa.

Kaupat heittävät Suomessa vuosittain pois miljoonia kiloja syömäkelpoista ruokaa, josta vain pieni osa menee hyväntekeväisyyteen.

Kesällä Helsinkiin avattiin Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola Loop, jonka raaka-aineet ovat peräisin isoista marketeista, tukkuliikkeistä ja ekokaupoista.

Lisää »

Keväällä avautuneen ravintola Finnjävelin yhdestä annoksesta tuli hetkeksi puheenaihe. Julkkiskokit Tommi Tuominen ja Henri Alén laittoivat karjalanpiirakan uusiksi. Lautaselle kasattu keko sisälsi kaikki munavoilla päällystetyn karjalanpiirakan ainesosat mutta ei muistuttanut millään tavalla perinteistä rypytettyä piirakkaa. Juomaksi tarjottiin vielä sakea, joka vei ajatukset Japaniin.

Annos kuvasi hyvin Finnjävelin filosofiaa: siellä tehdään modernisoituja versioita suomalaisista perinneruoista, kuten rössypotuista ja pappilan hätävarasta.

Lisää »

Suomalaiset kulinaristit ovat seuranneet ylpeys rinnassaan Kalle Freesen edesottamuksia maailmalla. San Franciscoon muuttaneesta nuoren polven baristasta ovat kirjoittaneet tänä vuonna muun muassa New York Timesin Style Magazine, CNBC.com ja Food & Wine -lehti.

Syynä tähän on Freesen kehittämä Sudden Coffee, joka on maailman ensimmäinen artesaanipikakahvi. Yleensä murukahvit ovat huonolaatuista bulkkitavaraa, mutta Freese käyttää vain valikoituja laatupapuja, jotka jauhetaan pienissä erissä.

Lisää »

Toukokuussa se iski Suomeen: nyhtökaurahulluus! Gold & Green -yhtiön valmistamaa lihankorviketta oli odotettu kärsimättömästi, ja sadan laatikon koe-erä meni Helsingin Stockmannilla kaupaksi 11 minuutissa.

Pian muualtakin maasta raportoitiin nyhtisbuumin leviämisestä. Tampereella ihmiset jonottivat Prisman pihassa jo kahdeksalta aamulla, ja Joensuussa kauppojen hyllyt tyhjenivät muutamissa tunneissa.

Nyhtökaurahavainnoista kerrottiin kuiskaillen kuin hyvistä sieniapajista, ja tuotteen metsästäjät perustivat Facebookiin Nyhtökauratutka-ryhmän.

Lisää »

Sivut