Beta

Riku Korhonen

Riku Korhonen on turkulainen kirjailija, joka kirjoittaa rakkaudesta otsikkonaan rakkauden tunari.

Tänä vuonna on keskusteltu ennennäkemättömän paljon seksuaalisesta sorrosta ja erityisesti miesten vallasta.
Jos miehillä todella on näin paljon valtaa, riittääkö sitä myös tilanteen korjaamiseen, kysyy Riku Korhonen.
 

Please come in. On everything, I’m a famous guy.

Tribeca Grand -hotellin käytävällä salaa nauhoitettu sananvaihto on raastavaa kuultavaa. Italialainen malli Ambra Battilana Gutierrez vastustelee ja kieltäytyy astumasta huoneeseen, ja hänen ahdistelijansa painostaa, vetoaa ja uhkailee.

Lisää »

Kun uuvun ihmisten sekoiluun, hakeudun puiden seuraan.

Heinäkuisena sunnuntaina pyöräilin pakoon internetiä. Olin parin päivän ajan seurannut erään rikostuomiouutisen herättämää verkkokeskustelua. Tunsin syvää kyllästystä ihmisten tekoihin ja sanoihin.

Saavuin kaupunginrajan metsiin ja nousin portaita Vaarniemenkalliolle. Jyrkässä rinteessä vastaan laskeutui keski-ikäinen mies urheiluvaatteissa. Tervehdimme niin kuin suomalaiset tervehtivät kuusikon hämärässä, tungettelematta urahtaen, ujoja silmiä muljauttaen.

Lisää »

Olen viime kuukausina saanut keskustella lempiaiheestani kuolemasta. Se on piristävämpi puheenaihe kuin maailmanpolitiikan nykytila. Teen esseeteosta kuolemanläheisyyskokemuksista. Käytän materiaalina tutkimuskirjallisuutta, taiteen kuvauksia ja haastatteluita.

Olen kuullut kertomuksia sairastuneilta, onnettomuuksien ja väkivallan uhreilta ja sodassa haavoittuneilta. Rauhaa, riemua, ruumiistapoistumisia, rakastavaa valoa, kauhunäkyjäkin.

Joillekin kokemukset ovat muodostuneet voimia antavaksi henkilökohtaiseksi mytologiaksi.

Lisää »

Onko ainoa yhteisesti jaettu käsityksemme pahasta se, että se ei koskaan ole meissä itsessämme, kysyy Riku Korhonen. Tämä on hänen uudenvuodenpuheenvuoronsa.

 

Elokuussa 2016 Yle julkaisi pienen kevennysuutisen. Facebookin suosittu Kissat-ryhmä jouduttiin sulkemaan jäsenten riitojen ja sanasotien takia. Kiroilu, provokaatiot ja henkilökohtaisuuksilla solvaaminen lietsoivat aggressiivista tunnelmaa. Uupuneita ylläpitäjiä uhkailtiin yksityisviesteillä.

Lisää »

Läsnäolokirja vielä eläville | Elämäntaitogurut eivät kirjoita lajinsa parhaita teoksia, kirjoittaa Riku Korhonen.

 

Kukkaan puhkeava päärynäpuu, ja sen vierellä mies kuolemaisillaan. Näistä elementeistä on koottu unkarilaisen Péter Nádasin omaelämäkerrallinen teos, joka on käännetty englanniksi nimellä Own Death.

Lisää »

Humanitaarisia puhdistuksia | Demokratian tehtävänä on näyttää äärikansallismielisten oikea paikka, kirjoittaa Riku Korhonen.

 

Syksy on maan pahin mädättäjä. Tasavallan soilla ja vaaroilla leviävät ruskan vihervasemmistolaiset sävyt. Salomaiden taivaanpiirissä riutuu raskasmielinen sinerrys kuin 
lukemattomien äitipolvien itkut olisivat tislautuneet väriksi.

Tuhansien järvien rannoilla hiljaiset luhtaniityt ja saramättäät peilaavat tyynestä vedestä, niin kuin pohjoinen luonto pysähtyisi pohtimaan vuotuisen kiihkoilunsa tarkoitusta.

Lisää »

Kolumni | Kun länsimaisen kulttuurin puolesta lietsotaan sotaa videopelein, Riku Korhonen tarttuu kirjaan.

 

Ranskanjuutalainen filosofi Simone Weil julkaisi sotatalvena 1940–41 esseen Ilias, väkivallan runoelma. Se on taas ajankohtaista luettavaa. Weil kirjoitti tekstin nykyistä levottomammassa Euroopassa. Kaikkien aikojen röyhkein maahantunkeutuja A. Hitler oli vallannut Ranskan salamasodan ja 2 500 tankin voimin. Maa oli jaettu kahtia, ja Weilin essee julkaistiin Vichyn Ranskassa, Marseillessa ilmestyneessä Les Cahiers du Sud -kirjallisuuslehdessä.

Lisää »

Keskustelija. Kirjailija Tommi Kinnunen on opettajan työssään nähnyt kirjojen esiin nostaman empatian voiman.

Tommi Kinnunen julkaisi helmikuussa seuraajan esikoisromaanilleen Neljäntienristeys, joka keräsi kiitosta ja lukijoita. Uuden Lopotti-romaanin päähenkilö on sokea nainen. Opettajanakin työskentelevä Kinnunen luottaa kirjallisuudessa perinteisiin humanistisiin hyveisiin, empatiaan ja kuvittelukyvyn voimaan.

 

Sujuiko Lopotti-romaanin kirjoittaminen suunnitelmiesi mukaan?

Lisää »

Sivut