Beta

Riku Korhonen

Riku Korhonen on turkulainen kirjailija, joka kirjoittaa rakkaudesta otsikkonaan rakkauden tunari.

Olen viime kuukausina saanut keskustella lempiaiheestani kuolemasta. Se on piristävämpi puheenaihe kuin maailmanpolitiikan nykytila. Teen esseeteosta kuolemanläheisyyskokemuksista. Käytän materiaalina tutkimuskirjallisuutta, taiteen kuvauksia ja haastatteluita.

Olen kuullut kertomuksia sairastuneilta, onnettomuuksien ja väkivallan uhreilta ja sodassa haavoittuneilta. Rauhaa, riemua, ruumiistapoistumisia, rakastavaa valoa, kauhunäkyjäkin.

Joillekin kokemukset ovat muodostuneet voimia antavaksi henkilökohtaiseksi mytologiaksi.

Lisää »

Onko ainoa yhteisesti jaettu käsityksemme pahasta se, että se ei koskaan ole meissä itsessämme, kysyy Riku Korhonen. Tämä on hänen uudenvuodenpuheenvuoronsa.

 

Elokuussa 2016 Yle julkaisi pienen kevennysuutisen. Facebookin suosittu Kissat-ryhmä jouduttiin sulkemaan jäsenten riitojen ja sanasotien takia. Kiroilu, provokaatiot ja henkilökohtaisuuksilla solvaaminen lietsoivat aggressiivista tunnelmaa. Uupuneita ylläpitäjiä uhkailtiin yksityisviesteillä.

Lisää »

Läsnäolokirja vielä eläville | Elämäntaitogurut eivät kirjoita lajinsa parhaita teoksia, kirjoittaa Riku Korhonen.

 

Kukkaan puhkeava päärynäpuu, ja sen vierellä mies kuolemaisillaan. Näistä elementeistä on koottu unkarilaisen Péter Nádasin omaelämäkerrallinen teos, joka on käännetty englanniksi nimellä Own Death.

Lisää »

Humanitaarisia puhdistuksia | Demokratian tehtävänä on näyttää äärikansallismielisten oikea paikka, kirjoittaa Riku Korhonen.

 

Syksy on maan pahin mädättäjä. Tasavallan soilla ja vaaroilla leviävät ruskan vihervasemmistolaiset sävyt. Salomaiden taivaanpiirissä riutuu raskasmielinen sinerrys kuin 
lukemattomien äitipolvien itkut olisivat tislautuneet väriksi.

Tuhansien järvien rannoilla hiljaiset luhtaniityt ja saramättäät peilaavat tyynestä vedestä, niin kuin pohjoinen luonto pysähtyisi pohtimaan vuotuisen kiihkoilunsa tarkoitusta.

Lisää »

Kolumni | Kun länsimaisen kulttuurin puolesta lietsotaan sotaa videopelein, Riku Korhonen tarttuu kirjaan.

 

Ranskanjuutalainen filosofi Simone Weil julkaisi sotatalvena 1940–41 esseen Ilias, väkivallan runoelma. Se on taas ajankohtaista luettavaa. Weil kirjoitti tekstin nykyistä levottomammassa Euroopassa. Kaikkien aikojen röyhkein maahantunkeutuja A. Hitler oli vallannut Ranskan salamasodan ja 2 500 tankin voimin. Maa oli jaettu kahtia, ja Weilin essee julkaistiin Vichyn Ranskassa, Marseillessa ilmestyneessä Les Cahiers du Sud -kirjallisuuslehdessä.

Lisää »

Keskustelija. Kirjailija Tommi Kinnunen on opettajan työssään nähnyt kirjojen esiin nostaman empatian voiman.

Tommi Kinnunen julkaisi helmikuussa seuraajan esikoisromaanilleen Neljäntienristeys, joka keräsi kiitosta ja lukijoita. Uuden Lopotti-romaanin päähenkilö on sokea nainen. Opettajanakin työskentelevä Kinnunen luottaa kirjallisuudessa perinteisiin humanistisiin hyveisiin, empatiaan ja kuvittelukyvyn voimaan.

 

Sujuiko Lopotti-romaanin kirjoittaminen suunnitelmiesi mukaan?

Lisää »

Kolumni | Jos miehellä on suhteessaan vaikeaa, se johtuu ihmisyydestä, kirjoittaa Riku Korhonen.

 

Vuosi käynnistyi piinallisesti. Hiljaa kärsivän suomalaisen miehen mytologinen rakennelma oli romahtaa heti alkuviikoilla. Kansakunta seurasi tilannetta kuin presidentti Kallion uupuneita radiopuheita talvisodan aikana tai huhtikuun 1986 tv-uutisia Tšernobylistä. Nytkö se hajoaa?

Lisää »

 

Kolumni | Hallitus voisi motivoida nuoria näyttämällä heille heidän tulevaisuutensa, kirjoittaa Riku Korhonen.

 

Päätöksentekoa tutkiva psykologi Daniel Goldstein pohti, miten kannustaa ihmisiä säästämään. Hänen työryhmänsä suunnitteli koejärjestelyn, jossa tuhlaushaluinen nykyhetken minä ja tulevaisuuden minä saatettiin kamppailuun. Osallistujat 
olivat parikymppisiä opiskelijoita.

Lisää »

Sivut