Beta

Reetta Räty

Reetta Räty on journalisti, idealisti, feministi, äiti, jonka kolumnit puhuttavat.

Koululaitosta uudistetaan vimmaisesti. Työryhmä ja raportti toisensa jälkeen kertoo, millainen on ihanteellinen digikoulu, kouluton koulu tai oppilaskeskeinen koulu. Oppilaille halutaan opettaa muun muassa tällaisia taitoja:

”Oppimaan oppimisen ja ajattelun taidot, usko itseensä ja kyky nähdä omat vahvuutensa.” (Tulevaisuuden koulun suuntaviivat -raportti)

”Tunnetaidot, sosiaaliset taidot, suvaitsevaisuus, toisten arvostaminen, medialukutaito, kestävä kehitys, empatia, rauhoittumisen taito.”(Tulevaisuuden taidot -verkkokommentointi)

Lisää »

Haastattelin hiljattain Helsingin Vuosaaressa asuvaa nuorta naista, joka sanoi: ”En ole suomalainen mutta olen helsinkiläinen.”
Nainen on syntynyt Itä-Turkestanissa. Se on läntisessä Kiinassa sijaitseva uiguurien autonominen alue, Xinjiangin maakunta. Seitsemänvuotiaana Suomeen muuttanut nainen sanoo, että hänen on helpompi hengittää Helsingissä kuin muualla Suomessa.

Lisää »

Minulla on ongelma. Se koskee dialogia. Tiedättehän: jotta voisimme ymmärtää toisinajattelevia, pitäisi kohdata heidät ja kuunnella.

Ajatus on kaunis mutta johtaa hankaliin kysymyksiin.

Pitääkö kuunnella kiltisti, jos toinen osapuoli haluaa rajat kiinni ja minusta nykyinenkin maahanmuuttopolitiikka on kohtuuttoman tiukkaa? Miten tulla vastaan ihmisoikeuksia koskevissa mielipiteissä? Millainen on rasismia koskeva kompromissi?

Periaatteessa ”kannatan” dialogia, mutta mitä hyötyä siitä on, jos en aio itse muuttaa näkemyksiäni?

 

Lisää »

Vaatteet ovat liian halpoja. Siksi tarvitaan eettistä vaateteollisuutta, kirjoittaa Reetta Räty.

 

Aloitetaan lopputulemasta: vaatteet ovat liian halpoja. Muuten maailmassa ei voisi olla näin järjetöntä määrää kahdentoista euron tunikoita ja vielä järjettömämpää määrää alipalkattuja tehdastyöläisiä.

Ratkaisu vaikuttaa yksinkertaiselta: jos vaatteet maksaisivat enemmän, työntekijöille voisi maksaa paremmin. Tunikoita tehtäisiin vähemmän, samoin työtunteja tehtaissa. Luontoa säästyisi, kaapeissa olisi tilaa, laatu paranisi.

Lisää »

Kolumni | Myös rauhan äärelle pitäisi osata pysähtyä, kirjoittaa Reetta Räty.

 

Paras asia armeijassa: puolustusvoimien retoriikassa kutsutaan nyt Suomessa elettävää aikaa nimellä rauhan aika. On rauhan ajan vahvuus, rauhan ajan organisaatio, rauhan ajan tehtävät maavoimille. Näissä sanoissa tunnistetaan olennainen. Nyt on rauhan aika. Aina ei 
ole ollut, eikä tule olemaan.

Tämä suorapuheisuus on vaikuttavaa, kun ajattelee tapaamme puhua sodasta.

Lisää »

Avaaja. Suomalaisten kannattaisi arvostaa julkisia verotietoja, sanoo Yhdysvalloissa asuva toimittaja ja tietokirjailija Anu Partanen.

 

Julkiset verotiedot mahdollistavat tietoon pohjautuvan keskustelun verotuksesta, ja verorahoin kustannetut palvelut sen, että ihmiset voivat keskittyä omaan arkeensa, kun ei tarvitse stressata peruspalveluita: päiväkotia, koulua, terveydenhuoltoa. Näin sanoo toimittaja ja tietokirjailija Anu Partanen. Hän on asunut kahdeksan vuotta New Yorkissa.

”Sinä aikana olen alkanut ajatella eri tavalla verotuksesta.”

Lisää »

Kivat ja tehokkaat | Entäpä jos kilpailukyky ei kohenekaan piiskaamalla, kysyy Reetta Räty.

 

Voisiko se olla näin yksinkertaista? Työryhmät, joiden jäsenet ovat kivoja toisiaan kohtaan, menestyvät parhaiten. Toisin sanoen: Sen sijaan, että tehokkuutta etsitään huippulahjakkuuksista, kontrollista tai 20 minuutin lisätyöajasta, sitä pitäisi etsiä tunteista. Empaattisuudesta, vuorovaikutustaidoista, ryhmädynamiikasta, kohtaamisista. Tällaiseen väitteeseen törmää, kun tutustuu tutkimuksiin siitä, mikä selittää työporukoiden menestystä.

Lisää »

 

 

Kolumni | Pelkäämme tulevia elämänvaiheita ennakkoluuloisesti, kirjoittaa Reetta Räty.

 

Nuorena kammosin aikuiseksi tulemista. Kuvittelin, että nuoret ovat villin erilaisia keskenään – kunnes saavuttavat tylsän aikuisuuden, jossa elämä on kaikille samanlaista. Päiväkirjojeni perusteella oletin, että 
muutun aikuisena kokonaan toiseksi ihmiseksi. Yritin todistella, että nyt on kova meno, ja kohta tämä kaikki loppuu.

Aika näytti, että elämä toimiikin juuri toisinpäin. Vasta aikuisuus on vapaata.

 

Lisää »

Sivut