Beta

Outi Kaartamo

Äidin ikävä iholla

Eveliina ja Martta Nieminen menettivät äitinsä pikkulapsina. He käsittelevät surua valokuvateoksessaan Mother's Wardrobe. Kuvissa Eveliina poseeraa äidin vaatteissa pellolla, jossa äiti ratsasti.

 

Soitto tuli alkuillasta 22. joulukuuta 1988, kun katsoimme illalla televisiota. Isä kertoi, että äiti oli ollut auto-onnettomuudessa ja viety sairaalaan. Sitä ei vielä kerrottu, että hän oli kuollut.

Lisää »

Kotitalousopettaja ja seksuaalineuvoja Kaisa Hemming-Kyrön mielestä ihmiset pelkäävät eniten epäonnistumista. Esimerkkiä voi näyttää mokailemalla itse.

Laajenna skaalaa. ”Minulla on ravintola-alan, lentoemännän, kotitalousopettajan, terveystiedon opettajan ja seksuaalineuvojan koulutus, olen burleskitanssija ja -opettaja ja maatalon emäntä. Se ei ole vaatinut 20 vuoden urasuunnitelmaa. Olen tehnyt asioita, jotka kiinnostavat, ja ne ovat tehneet minut onnelliseksi. Reippaus riittää eikä kaikesta tarvitse osata kaikkea: en ole opetellut lypsämään lehmiä.”

Lisää »

Avaaja. Huoli yliopiston naisistumisesta kertoo tutkija Mona Mannevuon mukaan siitä, että lukeneisuutta ei enää arvosteta.

Suomessa on käyty 1990-luvulta lähtien keskustelua siitä, suosiiko peruskoulun opetusjärjestelmä tyttöjä. Poikien huonompaa menestystä on selitetty kognitiivisilla eroavaisuuksilla, erilaisella kypsymisvauhdilla ja kasvatuseroilla.

2000-luvulla keskustelu on alkanut koskea myös yliopistoja, jotka naisistuvat.

Lisää »

He ovat lukijoiden ja kriitikoiden arvostamia. Heillä on oma palkittu tyylinsä, jolla he ovat näyttäneet meille sekä tunnistettua että odottamatonta. Heidän teoksensa ovat ylittäneet sukupolvirajoja ja koskettaneet monenikäisiä suomalaisia eri vuosikymmenillä. 

 

Tyyli Mari Kosunen ja Janic Leino, meikki ja hiukset Emma Jokelainen, Emilie Tuuminen ja Riia Koivisto

 

Lisää »

Kun Chisu julkaisee neljännen albuminsa Polaris, kukaan ei enää kysy, 
kuka hänen laulunsa oikeasti tekee. Lähes 250 000 levyä myynyt artisti on edelleen Suomen ainoita naisia, jotka säveltävät, sanoittavat ja tuottavat omat levynsä, ja se on väärin, koska meidän missien tunteet ovat parasta polttoainetta musiikintekoon, hän sanoo.

 

Tähän alkuun kuule Chisu sellainen pikku juttu, että hei beibi sä oot vaan niin ihana, sun kanssa kaikki on vaan ihanaa, mä haluun olla sulle ihana, tää kaikki on vaan ihan ihanaa.

Lisää »

Kirjailija Caitlin Moran syntyi köyhään perheeseen, jätti koulut kesken, nai rocktähtien kanssa, teki abortin ja kertoi siitä kaikille. Siksi hänestä tuli 2010-luvun feministi-ikoni.

 

Nainen lukee Lontoon Camden Townissa kahvilan ikkunapöydässä Caitlin Moranin Naisena olemisen taitoa. Kirjailija Moran kävelee ohi eikä voi mitenkään ohittaa tätä ihanaa tilannetta, jossa pääsee tuottamaan fanilleen elinikäisen muiston. (Hänen esikuvansa tässä asiassa on näyttelijä Bill Murray, joka saapuu kutsusta kuolevaisten syntymäpäiville, polttareihin ja karaokeseurueisiin.)

Lisää »

Sivut