Beta

Kalle Kinnunen

Kalle Kinnunen on Suomen arvostetuimpia elokuvatoimittajia.

Pixarin uusi animaatio Coco ei itkettänyt Kalle Kinnusta tarpeeksi.
 

Kieltämättä: Pixarin uusi elokuva Coco on pieni pettymys. Se pani itkemään vain kahdesti ja ainoastaan toisella kerralla sain kouristuksia.

Tarkoitan kouristuksilla sellaista kramppia, joka syntyy elokuvateatterissa, kun liikutus vyöryää valtoimenaan ja omasta tahdosta riippumatta. Itku alkaa, ja omalta osaltani se on usein eräänlaista korinaa, sillä jokin puolitietoinen psyyken osa pistää tunnereaktiolle hanttiin.

Lisää »

Parhaat suomalaiset vientielokuvat ovat pimeitä, kipeitä ja rohkeita, kuten Armomurhaaja, kirjoittaa Kalle Kinnunen.

 

Armomurhaaja ei kuulosta tyypilliseltä kulttuurivientituotteelta. Elokuva kertoo Veijo-nimisestä miehestä, joka lopettaa sairaita lemmikkieläimiä ja vihaa pitäjän ihmisiä. Matti Onnismaan näyttelemä murjottaja rakastuu naiseen, jolla on masokistisia taipumuksia. Lopulta Veijo ottaa väkivalloin yhteen syrjäseudun uusnatsien kanssa.

Lisää »

Suspiria muistuttaa, että elokuvan ei tarvitse olla älyllisempää kuin muunkaan taiteen, kirjoittaa Kalle Kinnunen.

 

Mikä erottaa kauhuelokuvan trilleristä? Ei sinänsä väkivaltaisuus, ei välttämättä yliluonnollisuus.

Kauhuelokuva saa ja sen sopii olla kohtuutonta, jopa irvokasta ja häiritsevää. Olen kuullut akateemisen, ei-arvottavan väitteen, että kauhuelokuva ei voi olla ”klassikko”, sillä klassinen tarkoittaa puhdaslinjaista, ja hyvä kauhu on estetiikaltaan kaikkea muuta. (En ole varma, onko väite vedenpitävä, mutta pidän siitä.)

Lisää »

Jokainen tuottaja Tero Kaukomaan elokuva on jossain vaiheessa vaikuttanut menestykseltä. Niin myös Iron Sky -trilogia.

 

Edustusasunto sijaitsee Cannesin keskustassa, keskeisellä paikalla Carlton-hotellin takana. Elokuvafestivaalin ajaksi se on nimetty Iron Sky Loungeksi. Yli 150 neliön asunnossa järjestetään tapaamisia ja kestitään elokuva-alan ammattilaisia.

Lisää »

Eri eri mutta sama

 

Kun menet elokuviin, haluatko nähdä jotain uutta? Jotain yllättävää, jotain mikä avaa uusia näkökulmia? Totta kai!

Älä valehtele. Leffateattereihin mennään katsomaan tuttuja juttuja. Jatko-
osailmiö kiihtyi Hollywoodissa 1980-
luvulla ja on valloittanut Suomen elokuva-alan tällä vuosikymmenellä. Maailmanlaajuisesti jatko-osapotentiaalia tärkeämpää on silti franchisen luominen. Erillisten leffojen ketju ei riitä, pitää olla brändi ja jatkuva bisnes.

Lisää »

Kolumni | Näin sydämellä näyteltyä elokuvaa Kalle Kinnunen on nähnyt harvoin.

Elokuvan nimi on niin alleviivattu, että melkein pahaa tekee. Hidden Figures – varjoon jääneet julistaa heti kättelyssä olevansa kertomus unohdetuista. Kaksoismerkitys syntyy numeroista. Päähenkilöt ovat – tadaa! – matemaatikkoja. He ovat afroamerikkalaisia naisia, jotka 1960-luvun alussa auttoivat avaruuden valloituksessa.

Lisää »

Keskustelija. Ohjaaja Jussi Hiltusen Armoton maa on Lappiin sijoittuva moderni lännenelokuva, jossa miesten puhumattomuus käynnistää katastrofin.

 

Jussi Hiltusen esikoiselokuva Armoton maa on autioituvaan ja lumiseen Lappiin sijoittuva kertomus poliisi-isästä ja kahdesta pojasta. Lyhytelokuvillaan Hiljainen viikko ja Talvisydän mainetta kerännyt Hiltunen on saanut näyttelijöikseen muiden muassa Ville Virtasen ja Antti Holman 
sekä Ruotsista Pernilla Augustin ja Malin Buskan.

 

Miksi Lappi?

Lisää »

Kolumni | Kotimainen Kuudes kerta pilasi Kalle Kinnusen hyvin alkaneen kiukun.

Miten pitäisi reagoida, kun kuulee, että Suomessa tehdään taas elokuvaa seksiaddikteista? Aihepiiri vie ajatukset Levottomat kolmoseen, ja siitä seuraa irvistys, läpsäisy otsaan ja ”voi rähmän” lausuminen suojaloitsuna. Nimittäin, sen vaivaannuttavampaa aihetta ei suomalaiselle elokuvalle ole kuin kaupallisen ”erotiikan” ja moralismin naittava seksiaddiktio.

Lisää »

Isää etsimässä

Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva Tyttö nimeltä Varpu on tarina 
äidistä ja isäänsä etsimään lähtevästä tyttärestä.

 

Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa? sai Suomen ensimmäisen lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuuden. Nyt teattereihin tulee Vilhusen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva Tyttö nimeltä Varpu. Siinä Linnea Skog näyttelee 
12-vuotiasta tyttöä, joka karkaa etsimään isäänsä. Varpu-tytön äitiä esittää Paula Vesala.

 

Lisää »

Sivut