Beta

Juha Itkonen

Juha Itkonen on kirjailija, joka Imagessa kirjoittaa muiden tekemistä kirjoista.

Naisen vuoro | Tervetuloa Amerikkaan on kirja, jonka on täytynyt auttaa Linda Boström Knausgårdia, arvelee Juha Itkonen.

Silloin kun ei enää kehtaa kirjoittaa Karl Ove Knausgårdista, voi onneksi kirjoittaa Linda Boström Knausgårdista, hänen suuresta rakkaudestaan, neljän lapsensa äidistä ja ilmeisesti pian entisestä aviovaimostaan.

Lisää »

Kolumni | Rakkaus niinku sai Juha Itkosen väittelemään kirjan sukupolven kanssa.

Tapasin Johannes Ekholmin juuri ennen kuin hänestä tuli sukupolvensa ääni. Oli helmikuu 2014, ja Ekholmin yhdessä ohjaaja Akse Pettersonin ja Q-teatterin näyttelijöiden kanssa luoma Kaspar Hauser oli äskettäin saanut ensi-iltansa.

Niin kuin tiedämme, esityksestä tuli valtava menestys. Se olikin loistava: tuore, raikas, hauska ja ajankohtainen.

Lisää »

Napeista ja termospulloista | Knausgårdin opetuslapset lukevat Syksyn toisin, kirjoittaa Juha Itkonen.
 

Taisteluni-sarjan kuudennen osan viimeisessä virkkeessä eletään syyskuuta 2011. Karl Ove Knausgård kertoo lastaavansa perheensä autoon, kuljettavansa sen uuteen kotiin ja nauttivansa koko matkan ajan siitä ajatuksesta, ettei enää ole kirjailija.

Lisää »

Heja Norge (igjen)!

Kolumni | Aivan helvetin hyvä kirjoittaja, sanoo Juha Itkonen Knausgårdin kaverista.

Tartun verenpunaiseen kirjaan, jonka kannessa on pääkallo ja kaksi revolveria ristitysten. Ei ehkä aivan minun heiniäni. Takakannesta löydän kuitenkin Karl Ove Knausgårdin lausunnon. Harvinaislaatuinen romaani, yhtä ihmeellinen kuin realistinenkin, kirjoitettu räjäyttävällä voimalla ja tykyttävällä intohimolla. Mahdoton laskea käsistään!

Lisää »

Marraskuussa 1997 Juha Itkonen osti ruotsalaisen Kent-yhtyeen levyn Isola ja rakastui. Niin teki kokonainen sukupolvi, joka on sittemmin aikuistunut ja keskiluokkaistunut yhdessä Kentin kanssa.

 

Istun työhuoneella, kuinkas muutenkaan. On tavalli­nen maaliskuinen tiistai tai torstai, olen kirjoittanut aamupäivän ajan romaania enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Lounas­tauolla avaan sähköpostin ja tarkistan saapuneet viestit. Niitä on tasan yksi: Hei Juha, La Belle Epoque artistilta Kent on nyt saatavilla Spotifyssa! Kuuntele nyt.

Lisää »

Jotkut sitten osaavat ärsyttää. Jo läpimurtoromaaninsa Muutoksia ilmestyessä Jonathan Franzen sai aikaan riidan Oprah Winfreyn kanssa: Yhdysvaltain virallisen kirjakerhotädin suositus ei istunut miehen omaan käsitykseen itsestään taiteilijana. Myöhemmin Franzen on muun muassa kutsunut New York Timesin pääkriitikkoa koko kaupungin tyhmimmäksi ihmiseksi ja syyttänyt Salman Rushdieta ajan haaskaamisesta Twitterissä. Ylipäätään hänellä on harvoin mitään hyvää sanottavaa koko modernista maailmasta.

Lisää »

Orhan Pamukista piti tulla taidemaalari, mutta tulikin kirjaillisuuden nobelisti. Aitiopaikalta Istanbulin nopean kasvun ja Turkin muutoksen nähnyt kirjailija on jaksanut katsoa aina ihmisiin ja länteen.

 

 

Kirjoja, kyniä ja muisti vihkoja. Sekalaisia papereita näennäisessä kaaoksessa, jolla kuitenkin on jokin oma sisäinen logiikkansa. Pöydän kulmalla kahvikuppi, luultavasti vain puoliksi juotu ja jäähtymään jäänyt.

Lisää »

Sivut