Beta

Image-lehti

Kolumni | Uskonnonopetus ilman uskoa ei ole järkevää. Siksi siitä voisi luopua, kirjoittaa Reetta Räty.

 

80-luvulla luokaltamme kysyttiin yläasteen uskonnon kokeessa: Millaista on oma sydämen uskosi? Otin hurskaan ilmeen ja kaunokirjoitin vastauksen jäljitellen lestadiolaisen opettajamme termejä. Jumalan nimessä ja veressä kaikki syntisi ovat anteeksiannettuja. Täydet pisteet!

Lisää »

Anu Kaaja kirjoittaa sukupuolirooleista, koska haluaa kyseenalaistaa niitä. Hän on jättänyt useiden novellihahmojensa sukupuolet nimeämättä, mutta lukijat tuppaavat sukupuolittamaan tarinoiden henkilöitä siitä huolimatta. "Sukupuolirooleja ei sinänsä tarvitse purkaa, niitä voi lähinnä lisätä", Kaaja miettii, "ja tiedostaa, että ne on rooleja." Kaaja korostaa, ettei keho määritä ihmisen sukupuolta. Hänen mielestään olemassa olevilla rooleilla saa leikkiä ja niitä pitääkin rikkoa. 

Lisää »

Kirjailija Anu Kaajan isoäiti oli järkyttynyt luettuaan lapsenlapsensa Muodonmuuttoilmoitus-teoksen ensimmäistä kertaa. "Päädyimme keskustelemaan puhelimessa anustapeista, kun isoäitini ei tiennyt, että tallaisia "pyllynappeja" on olemassa", Kaaja nauraa. Onneksi isoäitikin oli löytänyt teoksesta novellin, josta tykkäsi.

Lisää »

Kansakunnan isä. Maan äiti. Yhä harvemmin kuulee tosissaan käytettävän termejä, joissa kansaa ja valtiota samaistetaan perheeseen. Ajatus kuuluu menneeseen. Mao oli kansakunnan isä, Stalinista puhuttiin Suomessa Isä aurinkoisena.

Vielä Kekkosesta ja Koivistostakin käytettiin isä termiä, mutta Halosesta harva puhui tosissaan maan äitinä. Suomalaismediassa nykyisin taidetaan maan isäksi kutsua lähinnä Venäjän Vladimir Putinia – eikä nimitys ole erityisen imarteleva.

Lisää »

Sivut