Beta

Image-lehti

Korviketta lihanhimoon

Saksassa lihankorvikkeiden myynti kasvaa huimaa vauhtia, kirjoittaa Heikki Valkama.

 

Luomu on saksalaisille selviö. Berliinin lähimarkettien luomuosastot ovat suuria: ostokset voi käytännössä tehdä kokonaan luomuna. Luomumarkettejakin on moneen lähtöön.

Mikään trendijuttu luomu ei enää ole: siitä kertoo, että viime syksynä Saksan McDonald’s-ketju lanseerasi luomupurilaisen, McB:n. Bioburgeri oli hetken hitti.

Lisää »

Kolumni | Onko M83 pettänyt 
kuulijansa vai ei, kysyy Samuli Knuuti.

On jotenkin lohdullinen ajatus, että ranskalainen pettää. Sillä ehkä camembertilla täytettyä patonkia lukuun ottamatta mikään ei tunnu niin ranskalaiselta kuin aviorikos.

Ei siis ihme, että uudella levyllään myös M83 tuntuu olevan uskoton kuulijoilleen.

Lisää »

Haluan vain parastasi

Kolumni | London Has Fallen ajoi Katja 
Kallion väittelyyn elokuvan ohjaajan kanssa.

Vuonna 1985 iranilainen pikkupoika lähtee Teheranista Ruotsiin, Uppsalaan. Iran ja Irak sotivat keskenään, eivätkä vanhemmat tahdo enää katsella, kun poika pelaa fudista kaduilla, jotka voivat lentää taivaan tuuliin hetkellä millä hyvänsä. Poika – Babak nimeltään, Babak Najafi – luulee lähtevänsä parin viikon lomalle mutta ei palaa enää koskaan Iraniin.

Lisää »

Kolumni | Kun länsimaisen kulttuurin puolesta lietsotaan sotaa videopelein, Riku Korhonen tarttuu kirjaan.

 

Ranskanjuutalainen filosofi Simone Weil julkaisi sotatalvena 1940–41 esseen Ilias, väkivallan runoelma. Se on taas ajankohtaista luettavaa. Weil kirjoitti tekstin nykyistä levottomammassa Euroopassa. Kaikkien aikojen röyhkein maahantunkeutuja A. Hitler oli vallannut Ranskan salamasodan ja 2 500 tankin voimin. Maa oli jaettu kahtia, ja Weilin essee julkaistiin Vichyn Ranskassa, Marseillessa ilmestyneessä Les Cahiers du Sud -kirjallisuuslehdessä.

Lisää »

Suomalaiset juovat enemmän maitoa kuin yksikään toinen kansa maan päällä. Se on seurausta esimerkiksi tehokkaasta markkinoinnista, joka on totuttanut maitoon sukupolven toisensa jälkeen.

 

Noin 7 500 vuotta sitten jossain nykyisen Unkarin alueella tapahtui jotain tavatonta. Täysikasvuinen nisäkäs joi toisen nisäkkään maitoa, eikä sen vatsa tullut kipeäksi.

Lisää »

Keskustelija. Karl Ove Knausgårdin kirjasarjan kääntänyt Katriina 
Huttunen sanoo, että Knausgård ei ymmärtänyt, mitä lähti tekemään.

Suomentaja Katriina Huttunen on elänyt kuusi vuotta Karl Ove Knausgårdin pään sisällä. Hän on kääntänyt yli 3 000 sivua esseistisiä purkauksia, henkilökohtaista tilitystä ja mikroskooppisen tarkkaa arjen kuvausta. Kun Taisteluni-sarjan viimeinen osa ilmestyy, Huttunen tuntee Knausgårdia kohtaan sääliä.

 

Lisää »

Vierailevat kirjoittajat jatkavat korkeakoulupoliittista keskustelua. 
Göte Nyman, Professori,  Helsingin yliopisto
Markku Wilenius, Professori, Turun yliopisto

 

Elinvoimainen korkeakoulupolitiikka koko maan hyväksi
Paikalliset ja kansainväliset verkostot kehittämisen keskiöksi

Lisää »

Se tunne | Elämä on yhtä jakamista, eikä Ruben Stiller pidä siitä.

 

Jaetaan elämää suuremmat kuvat ruoka-annoksista ja katetusta pöydästä, levitetään maailmalle kakaroiden hauskat tokaisut, kidutetaan lähimmäisiä banaaleilla lomakuvilla. Brändätään näin perheen elämä.

Loputon määrä kuvia ja kommentteja, joille näytetään velvollisuudesta peukkuja.

Voi jumalauta, kuinka tuokin perhe jaksaa vetää roolia, peukkuja, klik.

Haistakaa paska, meillä ei ole varaa matkustaa teidän lomakohteeseenne, peukkuja, klik.

Lisää »

Avaaja. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kyseenalaistaa oman olonsa sankareita.

 

Mikael Fogelholmin työ on yksi iso myyräpeli. Rei’istä nousee öttiäisiä, Fogelholm mäiskäisee. Mitään ei tapahdu. Öttiäinen jatkaa möllöttämistään.

Öttiäiset ovat trendiruokavalioita, paleoita ja gluteenittomia, ja reiät tietenkin nettikeskustelut ja media.

Fogelholm taas on ravitsemustieteiden professori Helsingin yliopistosta.

Lisää »

Hovimestareilla oli ammattitaitoa ja ravintoloissa glamouria. Kokkeja ja keittiömestareita oli paljon, ja heidän ruoanlaittonsa puhdasta käsityötä. Näinhän sitä puhutaan, mutta oliko kaikki ennen paremmin? Silloin, kun kokin suupielessä kärysi tupakka ja keittiöviiniä juotiin litran mitasta, todellako?

Omasta valmistumisestani kokiksi on parikymmentä vuotta, ja siinä ajassa suomalaisessa ravintolakulttuurissa on otettu suuria harppauksia yhtä lailla keittiössä kuin salinkin puolella.

 

Lisää »

Sivut