Beta

Image-lehti

 

 

Kolumni | Pelkäämme tulevia elämänvaiheita ennakkoluuloisesti, kirjoittaa Reetta Räty.

 

Nuorena kammosin aikuiseksi tulemista. Kuvittelin, että nuoret ovat villin erilaisia keskenään – kunnes saavuttavat tylsän aikuisuuden, jossa elämä on kaikille samanlaista. Päiväkirjojeni perusteella oletin, että 
muutun aikuisena kokonaan toiseksi ihmiseksi. Yritin todistella, että nyt on kova meno, ja kohta tämä kaikki loppuu.

Aika näytti, että elämä toimiikin juuri toisinpäin. Vasta aikuisuus on vapaata.

 

Lisää »

Avaaja. Tarinat ja todellisuus eivät enää kohtaa Helsingin kaupunkisuunnittelussa, arvioi kirjallisuudentutkija Lieven Ameel.

Kalasataman työmaalla kaivurit tunkeutuvat maan ytimeen ja betonitornit kipuavat kohti taivasta. Rakenteilla on uusi kauppakeskus Redi ja sen ylle kalliita näköala-asuntoja. Eihän tässä näin pitänyt käydä: Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston verkkosivuilla puhutaan yhteisöllisestä ja luonnonläheisestä mutta urbaanista kaupunginosasta, jossa asukkaat voivat asioida kivijalkamyymälöissä.

Lisää »

Yhdeksän vuotta sitten Niklas Thesslund tiesi, että pian syntyvä lapsi mullistaisi hänen elämänsä. Mutta millä tavalla, sitä hän ei tiennyt.

 

Sää sairaalan paksujen seinien takana on kirkas ja kylmä. Tammikuinen pakkaspäivä parhaasta päästä, narskuva ja kirkas kuin talvipäivät lapsuudessa.

Lisää »

Seurueessa oli väkeä ympäri Eurooppaa. Istuimme berliiniläisessä ravintolassa, ja puheeksi tuli sukellusharrastus.

”Sukeltajakaverini kertovat, että Välimerellä sukeltaessa saattaa koska tahansa törmätä ruumiiseen”, italialainen toimittaja sanoi kuin ohimennen.

Toteamuksen arkipäiväisyys tuntui pelottavalta: miten olemme päätyneet tilanteeseen, jossa Välimeressä kelluvat ruumiit eivät aiheuta suurempaa keskustelua? Voiko tuho ja kuolema todella arkipäiväistyä näin?

 

Lisää »

Mikko Kuoppala on vaihtanut eliittikoulun surkeaan lukioon ja lukenut terapeutin käskystä Max Weberiä itsetuntovaivoihin. Niitä riittää yhä, vaikka Kuoppala on rap-artisti Pyhimys, osa Ruger Hauer ja Teflon Brothers -kokoonpanoja ja tuotantopäällikkö levy-yhtiössä.

 

Saksalainen Max Weber kehitti 1900-luvun alussa modernin yhteiskuntatieteen. Siitä syntyi sosiologia, joka on auttanut vahvasti esimerkiksi nykysuomalaista yhteiskunnallista keskustelua, jossa argumentin mitätöinniksi kelpaa se, että sanoo ”toi on nyt tota sosiologiaa”.

Lisää »

Radio Helsingin pääomistaja Tomi Ruotimo aikoo lopettaa Radio Helsingin, jos radiolle ei löydy ostajaa.

Ruotimo kertoo Imagelle luopuvansa radiosta joka tapauksessa, ”jos joku vain ostaa tai ottaa sen”. Vaihtoehtona on myös konkurssi.

Radio Helsinki on pelkästään Teostolle velkaa kymmeniätuhansia euroja, ja vuodenvaihteessa se oli jopa saada häädön vuokranmaksuongelmien takia. Monet tunnetut ohjelmantekijät ovat jättäneet kanavan palkkiorästien vuoksi.

Lisää »

Tule hyvä kakku

Kolumni | Keskilännen keittiöt toi Miina Supisen elämään ylösnousemussarvet.

Keskilännen keittiöt on maukas pala. J. Ryan Stradalin esikoisromaani kertoo superkokki Eva Thorvaldista ja amerikkalaisen ruokakulttuurin mullistuksista. Novellimaisista pätkistä koostuva episodiromaani sekoittaa hauskasti realismia, sadunomaisia käänteitä ja satiiria. Äidin hylkäämästä vauvasta tulee maailman vahvimpia chilejä kasvattava tyttö ja lopulta myyttinen keittiöjumala. Kertojat, paikat ja tunnelmat vaihtuvat pätkästä toiseen.

Lisää »

Kolumni | Mira Luotia vaivaa PMMP ja Paula Vesala, kirjoittaa Laura Friman.

Ei ole helppoa olla Mira Luoti. PMMP:n toisena puoliskona tunnetuksi tullut Luoti on aina joutunut sietämään ääneen muotoilematonta vertailua Paula Vesalan kanssa. Ja mehän kaikki tiedämme, mitä Paula Vesala osaa: säveltää, sanoittaa, soittaa, sovittaa, käsikirjoittaa, näytellä – ja luultavasti puhua mandariinikiinaa ja viimeistellä vasurilla jääveistoksia. Siksi Luotia ei käy kateeksi.

Lisää »

Tekoäly teki historiaa voittamalla strategisessa go-pelissä maailman parhaan pelaajan. Samoihin aikoihin suomalainen Antti Törmänen teki historiaa aloittamalla go-ammattilaisena Japanissa.

 

Kun tekoäly voitti maaliskuussa go-lautapelissä korealaisen Lee Sedolin, yhden maailman parhaista gon pelaajista, se oli maailmanlaajuinen uutinen. Googlen DeepMind -yrityksen luoma AlphaGo-tekoäly yllätti 
asiantuntijat.

Lisää »

Sori hei tää sotku. Vieraan saapuessa taloon nainen pyytää ensimmäiseksi anteeksi.

 

Tuttava soittaa ja ehdottaa kyläilyä. Astiat pestään, lattioilla lojuvat vaatteet ja rojut kerätään paikoilleen, roskat imuroidaan ja keittiönpöydästä pyyhkäistään pahimmat puurotahrat. Vieras saapuu, ja jo eteisessä pyydetään anteeksi sotkua. Kuulostaako tutulta?

Sotkun anteeksipyytely on pinttynyt tapa. Joskus toki koti onkin hieman levällään vieraiden saapuessa, mutta yleensä on tehty vähintään pintakiillotus. Ja silti ollaan pahoillaan ”kamalasta sotkusta”.

Lisää »

Sivut