Beta

Image-lehti

On selvä, että joka Paulin elämä hengittää aivan eri sykkeellä kuin jonkun Paulan, kirjoittaa Pirkko Saisio, joka ei koskaan halunnut lapsuuden kotileikeissä äidiksi, vaan aina isäksi. Tämä on hänen pieni sukupuolinen omaelämäkertansa.

 

Illalla poika kulki sillalla.

Saattaa olla, että lauseessa mainittiin jotakin myös kuusta, luultavasti ei. Lause on kuitenkin suomen kielen kaunein lause, niin äidinkielen opettaja koulussa väitti.

Lisää »

Sixten Korkman on taloustieteilijä, jolla on erityinen kyky avata talouden mutkikkaita kysymyksiä kansantajuisesti. Kirjailija Elina Hirvosen mielestä hänessä on jotain muutakin.

 

Talvisena päivänä Suomi on synkkä ja pimeä. Synkkää ei ole vain silmien edessä. Takana on monta huonojen uutisten päivää, viikkoa ja vuotta. On talouden taantuma, korkealla sinnittelevä työttömyys, hallituksen leikkauspäätökset, maata repivä, aggressiivinen ilmapiiri ja jälleen kerran kaatuneet yhteiskuntasopimusneuvottelut. Tällaisena aikana on löydettävä keinoja kamppailla masennusta vastaan.

Lisää »

Lennä ja paneksi

1970-luvun feministiguru onnistuu kirjoittamaan seksistä vallankumouksellisesti myös vuonna 2016.

Vuonna 1973 Erica Jongin teos Lennä, uneksi räjäytti pankin ympäri maailman. Romaanissa 29-vuotias runoilija Isadora fantasioi tunnevapaasta seksistä tuntemattomien miesten kanssa ja pestaa rakastajan. Tapa käsitellä naisen seksuaalisuutta avoimemmin kuin koskaan teki yhdysvaltalaiskirjailijasta feministi-ikonin. Kirjaa on myyty yli 27 miljoonaa kappaletta.

Lisää »

Elokuva | Transaiheisissa elokuvissa sukupuoli 
on usein vankila. Kalle Kinnunen

 

Rainer Werner Fassbinder: In a Year of 13 Moons (1978)

Saksalaisen elokuvan hurjapää Fassbinder teki rakastajansa itsemurhan jälkeen umpisurullisen elokuvan transnaises-
ta Elvirasta (Volker 
Spengler), joka ei 
löydä hyväksyntää.

 

Pedro Almodovar: Kaikki äidistäni (1999)

Lisää »

Televisio | Saturday Night Live on vaikuttanut televisioviihteeseen enemmän kuin mikään 
muu yksittäinen ohjelma. Millainen instituutio keski-ikäinen SNL oikein on? Ilkka Pernu

 

Koomikkohautomo

SNL on 40 vuoden ajan koulinut tuntemattomista koomikoista maailmantähtiä. Muun muassa heille SNL on ollut ponnahduslautana:

Lisää »

Kolumni | Elämme kuin kaikki tapahtuisi sattumalta, vaikka näin ei ole, kirjoittaa Reetta Räty.

 

Hätkähdin itsekin reaktiotani. Katsoin Netflixistä moottoripyöräjengi Sons of Anarchysta kertovaa sarjaa. Olin raivoissani – poliisille. Onpa kiero ämmä! Sehän tekee mitä vain saadakseen jengin vastuuseen teoistaan! Teot ovat: tappoja, murhia, väkivaltaa, 
asekauppaa, huumeita, petoksia, rasismia.

HÄH!? Mistä lähtien olen sympannut tällaisia tyyppejä? Ei pääosan esittäjä nyt niiiiin hyvännäköinen ole, että voisi kulkea ympäriinsä teurastamassa ihmisiä!

Lisää »

Kolumni | Laura Friman kaipaa Brett Andersonia seksuaaliterapeutikseen.

Seksuaalinen herääminen: se tunne, joka ilostuttaa, kauhistuttaa ja kutkuttaa reisiesi välissä, kun juutut tuijottamaan Duff McKaganin törkeää virnistystä Suosikin Guns N’ Roses -julisteessa. Tunnet selittämätöntä halua puikauttaa kätesi alushousuihisi, mutta häädät merkillisen idean tiehensä.

Lisää »

Angela Merkel vetoaa pakolaiskriisissä moraaliin, kirjoittaa Berliinissä asuva päätoimittaja Heikki Valkama.

 

Johtajuus testataan silloin, kun ihmiset eivät tahdo seurata. Muun muassa näin Time-lehti perusteli Angela Merkelin valintaa vuoden 
henkilöksi. Lehti ylisti Merkelin moraalisia arvoja, inhimillisyyttä, vieraanvaraisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Lisää »

Tanskalainen tyttö -elokuvan päähenkilö on transsukupuolinen. Se vaati paljon näyttelijä Eddie Redmaynelta.

 

Vuosi sitten näyttelijä Eddie Redmayne oli tiukassa paikassa. Tanskalainen tyttö -elokuvaan kuvattiin yhtä sen vaikeinta hetkeä, kohtausta, jossa Redmaynen esittämä päähenkilö Lili Elbe saa sairaalassa rankkoja hoitoja ja on sidottuna niitä varten.

Kuvausajankohta teki raskaasta kohtauksesta tavallistakin hankalamman. Redmayne oli saanut vain pari päivää aikaisemmin miespääosan Oscarin roolistaan fyysikko Stephen Hawkingina elokuvassa Kaiken teoria.

Lisää »

Sivut