Beta

Heikki Valkama

Heikki Valkama on Imagen päätoimittaja.

Suomen itsenäisyyttä on rakennettu yksipuolisesti sotien varaan, totesi emeritusprofessori, historioitsija Matti Klinge alkuvuodesta Savon Sanomien haastattelussa. ”Itsenäisyysjulistuksen 100-vuotisjuhlana nostetaan esille taas esimerkiksi Tuntematon sotilas. Pitääkö sitä sotaa taas muistaa ja rakentaa sen varaan meidän identiteettimme?”, Klinge kysyi.

Kysymys kansallisen identiteetin rakentamisesta on paikallaan. Millaista tarinaa haluamme itsestämme kerrottavan? Onko tämä tarina tosi? Ketkä ylipäätään kuuluvat ”meihin”, joista tarinaa rakennetaan?

Lisää »

Miten meistä on tullut niin hirmuisen vihaisia? Kirjailija Juha Itkonen julkaisi Facebook-sivuillaan otteen tulevasta kirjastaan Minun Amerikkani. Hän kirjoittaa: Kaikki ovat nykyään niin helvetin vihaisia, kukaan ei tosin oikein tunnu tietävän miksi, ja Donald Trump on vihaisin kaikista, siksi hän on niin suosittu, pullosta päästetty paha henki ja samalla ajan: 69-vuotias suustaan lähinnä törkeyksiä suoltava miljonääri.

Ajatus osuu ytimeen. Trump on ajankuva, vihaisuuden ilmentymä.

Lisää »

Kolme Helsingin yliopiston tutkijaa lyttäsi keväällä Poliisiammattikorkeakoulun Maahanmuutto ja turvallisuus -raportin Image-lehden vieraskirjoituksessaan. Tutkijat moittivat raporttia lähdekritiikin ja hyvän tieteellisen käytännön puutteesta. Lisäksi raportin termistössä on puutteita ja virheitä.

Lisää »

Image-lehti sai JSN:ltä huomautuksen Demos Helsingin palkkaamisesta vierailevaksi päätoimittajaksi

JSN:n ratkaisu kuuluu näin:
"Image ilmoitti maaliskuun numeron ns. apinalaatikossa ja kannessa, että lehden vierailevana päätoimittajana on Demos Helsinki. Se oli allekirjoittanut myös lehden pääkirjoituksen. Lehdessä ei kerrottu, kuka oli sananvapauslain tarkoittama vastaava toimittaja.

Lisää »

Avaaja. Kustannusalalta puuttuu kykyä ymmärtää numeroita, sanoo kirjailija Karo Hämäläinen.

 

Kirja-alalla ei ymmärretä alan taloudellista logiikkaa, sanoo kirjailija, taloustoimittaja ja Parnasson tuottaja Karo Hämäläinen. Hänen mukaansa kirja-ala on siitä harvinainen ala, että sen toimijoilta odotetaan liiketaloudellisesti järjettömiä toimia. Kustantamot tuottavat kirjoja, joista jo ennakkoon tiedetään, että ne eivät myy. Ja kirjakaupat ottavat hyllyihinsä kirjoja, joista tietävät, että niitä ei kannattaisi ottaa pölyttymään.

Lisää »

Sivistymätön maalaistollo. Sellaiseksi minua kutsui japanilainen, vanhempi herrasmies Tokiossa. Olin 20-vuotias ja söin jäätelöä kadunkulmassa. Japanilaisten hyvien tapojen vastaista on syödä kadulla – ulkona syötäviä eväitä varten ovat vaikkapa puistonpenkit. Jäätelön syöminen seisten kadunkulmassa oli miehelle osoitus sivistymättömyydestä.

 

Useimmiten sivistys nousee esiin sen puutteena. Sivistyksestä puhutaan silloin, kun odotetaan joltain muulta tietynlaista käytöstä tai makua.

Lisää »

Seurueessa oli väkeä ympäri Eurooppaa. Istuimme berliiniläisessä ravintolassa, ja puheeksi tuli sukellusharrastus.

”Sukeltajakaverini kertovat, että Välimerellä sukeltaessa saattaa koska tahansa törmätä ruumiiseen”, italialainen toimittaja sanoi kuin ohimennen.

Toteamuksen arkipäiväisyys tuntui pelottavalta: miten olemme päätyneet tilanteeseen, jossa Välimeressä kelluvat ruumiit eivät aiheuta suurempaa keskustelua? Voiko tuho ja kuolema todella arkipäiväistyä näin?

 

Lisää »

Tekoäly teki historiaa voittamalla strategisessa go-pelissä maailman parhaan pelaajan. Samoihin aikoihin suomalainen Antti Törmänen teki historiaa aloittamalla go-ammattilaisena Japanissa.

 

Kun tekoäly voitti maaliskuussa go-lautapelissä korealaisen Lee Sedolin, yhden maailman parhaista gon pelaajista, se oli maailmanlaajuinen uutinen. Googlen DeepMind -yrityksen luoma AlphaGo-tekoäly yllätti 
asiantuntijat.

Lisää »

Sivut