Beta

Heikki Valkama

Heikki Valkama on Imagen ex-päätoimittaja.

Jätin Imagen päätoimittajan tehtävät elokuussa. Jo ennen sitä sovimme, että kirjoittaisin viimeisen pääkirjoitukseni tähän numeroon, sillä aihe on tärkeä ja liittyy läheisesti Imageen. Aihe on valokuva, ja se on myös tämän numeron teema.
Valokuvaa tehdään enemmän kuin koskaan ja se voi paremmin kuin koskaan. Elämme kiihtyvässä kuvavirrassa, mutta suurin osa valokuvasta on aiempaa yhdentekevämpää.

Lisää »

Seksi myy, mutta seksiäkin paremmin myy pelko. 1960-luvun mainosmaailmaan sijoittuvan Mad Men -sarjan ensimmäisessä jaksossa päähenkilö Donald Draper lausuu totuuden, jonka jokainen mainosmies, lööpintekijä ja poliittista viestintää ymmärtävä tietää hyvin.

Onni on pelon puuttumista.

”Mainonta perustuu yhteen asiaan: onneen. Ja mitä on onni? Onni on uuden auton tuoksu. Se on vapautta pelosta”, Draperin hahmo vakuuttaa sarjassa asiakkailleen.

Lisää »

Tänä keväänä ainakin kolmelta suomalaiselta kustantamolta on ilmestynyt kirja tavarataidoista ja kodin järjestyksestä. Kun kodissasi vallitsee Loistava järjestys, voit vihdoin tehdä elämälläsi muutakin kuin järjestellä ja siivota, mainostaa Otavan julkaiseman Loistava järjestys -kirjan takakansi. Tavaroiden määrä suomalaisissa kodeissa on valtava, nyt tarvitaan tavarataitoja, kertoo puolestaan Tammen Tavarataidot, Arkijärjellä koti kuntoon.

Lisää »

Länsimetro. Jo nimen kuuleminen naurattaa. Yleensä sitä seuraa nykyisin jokin vitsi. Tosin Länsimetron taival on oikeasti kaikkea muuta kuin hauska. Hankkeen hinta on paisunut sadoilla miljoonilla aiotusta. Suunnitelma esiteltiin 700 miljoonan euron kokonaisuutena, nyt hinta-arvio liikkuu 1,2 miljardissa eurossa. Aikatauluarvioihin ei usko enää kukaan.

Moneen kertaan on ehditty kysyä, kuinka tässä näin pääsi käymään.

Lisää »

Ole oma itsesi. ”Tubettaminen on avointa, henkilökohtaista, välitöntä. Television tekeminen on pitkä prosessi, jossa tekeminen on käsikirjoitettua. Suurin osa tubettajista ovat avoimesti omia itsejään. Siinä ei ole välikäsiä.”

Muodosta yhteisö. ”Jokaisella tubettajalla on katsojista muodostuva yhteisö. Yhteisö pitää luoda sisällöllä. Myös vuorovaikutus on tärkeää. Jos julkaisen videon, luen kommentit läpi ja vastaan niihin.”

Lisää »

Milloin viimeksi etsit netistä uutta tietoa? Siis todella etsit uutta, etkä roikkunut Facebookissa tai jollain uutissivustolla?

Ennen tieto pysähtyi median ja kustantajien kaltaisiin portinvartijoihin. Verkon piti poistaa nämä portinvartijat ja antaa julkaisuvalta kenen tahansa käsiin. Hetken aikaa olikin näin. Mutta internet on muuttunut suureksi häkiksi.

 

Lisää »

Noin viikon uutiset on tv-muotoon siirrettyä stand upia, sanoo Jukka Lindström. Huolellisen käsikirjoituksen avulla on tarkoitus luoda illuusio siitä, että kaikki on improvisoitua. Lindström ei usko satiirin voimaan tai yhteiskunnalliseen tehtävään mutta ei pelkää myöskään suututtaa vallanpitäjiä.

Suomalaisia sketsisarjoja on helppo 
luetella, mutta satiiria ei tule mieleen 
kuin Iltalypsy ja Hyvät herrat. Miksi sitä 
ei tehdä?

Lisää »

Kuka väitti, että television merkitys on vähentynyt? Vaikka netin käyttö on peitonnut television katselun vapaa-ajan valtiaana, perinteisen television voima ei näytä hiipuvan. Kuin osoituksena tv:n mahdista Yhdysvalloissa on presidenttinä ensimmäistä kertaa televisiotähti. Eikä mikä tahansa televisiotähti, vaan tosi-tv-tähti. Donald Trumpin ja hänen organisaationsa sometaitoja korostetaan, syystäkin, mutta ilman televisiota ei olisi presidentti Trumpia.

Lisää »

Suomen itsenäisyyttä on rakennettu yksipuolisesti sotien varaan, totesi emeritusprofessori, historioitsija Matti Klinge alkuvuodesta Savon Sanomien haastattelussa. ”Itsenäisyysjulistuksen 100-vuotisjuhlana nostetaan esille taas esimerkiksi Tuntematon sotilas. Pitääkö sitä sotaa taas muistaa ja rakentaa sen varaan meidän identiteettimme?”, Klinge kysyi.

Kysymys kansallisen identiteetin rakentamisesta on paikallaan. Millaista tarinaa haluamme itsestämme kerrottavan? Onko tämä tarina tosi? Ketkä ylipäätään kuuluvat ”meihin”, joista tarinaa rakennetaan?

Lisää »

Miten meistä on tullut niin hirmuisen vihaisia? Kirjailija Juha Itkonen julkaisi Facebook-sivuillaan otteen tulevasta kirjastaan Minun Amerikkani. Hän kirjoittaa: Kaikki ovat nykyään niin helvetin vihaisia, kukaan ei tosin oikein tunnu tietävän miksi, ja Donald Trump on vihaisin kaikista, siksi hän on niin suosittu, pullosta päästetty paha henki ja samalla ajan: 69-vuotias suustaan lähinnä törkeyksiä suoltava miljonääri.

Ajatus osuu ytimeen. Trump on ajankuva, vihaisuuden ilmentymä.

Lisää »

Sivut