Beta

Hanna Nikkanen

Syyskuussa 1991 kahdeksan ihmistä muutti asumaan Arizonan erämaahan rakennettuun Biosphere 2 -keskukseen. He eläisivät siellä kaksi vuotta.
Lasikuvun alla asukkaat olisivat täysin eristyksissä ulkomaailmasta. He viljelisivät oman ruokansa ja hoitaisivat viittä vuohta sekä kolmeakymmentäviittä kanaa. Kuvun alla oli muun muassa sademetsää ja kalalampia, ja jokainen molekyyli oli tarkoitus kierrättää.
Näin tutkittaisiin, miten ihmisten siirtokunta voisi selviytyä mini-Maassa, jonka se rakentaisi jonkin toisen planeetan pinnalle.

Lisää »

Kivoja asioita ajavan ihmisen olisi oltava kiva myös kulissien takana, huomaa Hanna Nikkanen.

Buffy, vampyyrintappaja -sarjan luoja Joss Whedon petti vaimoaan toistuvasti pitkän liiton aikana. Se selvisi, kun ex-vaimo Kai Cole julkaisi pitkän tekstin pariskunnan erosta.

Whedon on ollut showbisneksen hyvä tyyppi. Hän on käyttänyt “this is what a feminist looks like” -paitaa ja, no, luonut Buffyn.

Lisää »

Fiktion lämpötila nousee

Suomalainen kaunokirjallisuus elää ekologisten kriisien kuvaamisen 
aikaa, joka tuntuu vain voimistuvan, kirjoittaa Hanna Nikkanen.

 

"Jos niitä ihmisiä on uskominen, ei meillä ole enää mitään toivoa.”

”Joskus”, Julia sanoi. ”Joskus ajattelen sitä.”

”On oikeastaan aika kauhea ajatella, että katastrofi on koko ajan kulman takana. Mitähän se tekee meille ihmisille, jos meidän täytyy olla jatkuvassa sotavalmiudessa?”

Julia ei vastannut, kellui vain vedessä.

Lisää »

Sarjahukuttajalla ja putkakuolemilla on yhteys, kirjoittaa Hanna Nikkanen.

 

Kerran naapuri pelasti sarjahukuttaja Pekka Seppäsen neljä ryyppykaveria kylmästä järvestä. Pelastetut kertoivat poliisille ja ambulanssihoitajalle Seppäsen yrittäneen tappaa. Se tapaus olisi voinut edetä esitutkintaan, mutta ei.

Seppästä kuullut poliisi muisteli myöhemmin todenneensa, että kontiolahtelainen hukuttaja olikin asiallinen kaveri. Seppänen oli nimittäin vähemmän humalassa kuin muut.

Lisää »